Εκλογές στο ΠαΣοΚ: Μία Καθοριστική Στιγμή για το Μέλλον του Κόμματος

Εκλογές στο ΠαΣοΚ: Μία Καθοριστική Στιγμή για το Μέλλον του Κόμματος

Οι πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ την προηγούμενη Κυριακή, έκαναν σαφείς επιλογές, καταδεικνύοντας δύο υποψήφιους. Τα χαρακτηριστικά και οι θέσεις τους είναι ευδιάκριτα και δεν επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Η προοπτική ότι οι ηττημένοι αυτής της διαδικασίας θα αναδειχθούν σε κεντρικούς πρωταγωνιστές στη μελλοντική πορεία του κόμματος φαίνεται περιορισμένη, ειδικά σε έναν οργανισμό που υποτίθεται πως επιδιώκει να ανανεωθεί.

Το ΠαΣοΚ την ερχόμενη Κυριακή θα αποκτήσει νέο πρόεδρο, είτε μέσω του νυν προεδρεύοντος είτε μέσω του δημάρχου Αθηναίων. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τη στασιμότητα που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής και η ικανότητά του για αλλαγές, θα καθορίσει την τύχη του και τη συγκρισιμότητά του με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν προκύπτουν από βούληση χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και στόχους. Στο παρελθόν, το ΠαΣοΚ υπήρξε καθοδηγητής μέσω κρίσιμων κομματικών διαδικασιών που του προσέφεραν στρατηγική κατεύθυνση και προοπτικές διακυβέρνησης. Σήμερα όμως, φαίνεται να απομακρύνεται από τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, καθώς αυτό φάνηκε από τις προτιμήσεις των μελών και των φίλων του κόμματος.

Ίσως επίσης να μην έγινε πλήρως κατανοητό το μήνυμα ενός πρώην προεδρικού στελέχους ενόψει των εκλογών: «Είναι μία ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες». Υπάρχει πιθανότητα το βράδυ της Κυριακής να συνειδητωθεί ότι αυτή η ευκαιρία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πηγή: tovima.gr